Werelddag van de Stem 2013

Ieder jaar wordt op 16 april sinds 2009 mondiaal de Dag van de Stem gevierd. Dit jaar was ik op een 1e bijeenkomst van logopedisten van Pabo’s in Gouda op initiatief van Alice Sekeris. Een inspirerende dag waarin de aanwezige logopedisten, op twee handen te tellen, elkaar hebben gepresenteerd hoe zij hun werk op de verschillende Pabo’s gestalte geven. Gastspreker was Leo Meulenbroek, die ons veel feitelijke informatie kon geven naar aanleiding van zijn onderzoek naar stemproblemen bij vrouwelijke Pabostudenten (2010) en zijn werk op de HAN.

Op zaterdag 18 april heeft Jopie Kuiper haar laatste Stemsymposium georganiseerd voor de Logopedieopleiding van de HU. Ze had hiervoor zeer boeiende en gepassioneerde sprekers uitgenodigd en kreeg als dank een hartverwarmend afscheid met medewerking van vele stemcollega’s uit het land. Heerlijk om weer veel collega’s te ontmoeten en met nieuwe bagage het komende Stemjaar in te stappen.

Van Wilfred Fisher ontving ik onderstaande link over de dag van de Stem in België   http://www.klasse.be/leraren/33319/dertig-procent-toekomstige-leraren-heeft-nu-al-stemproblemen/  Informatie om serieus te nemen.
In het meinummer van het blad Didaktief zal het hoofdartikel gewijd zijn aan het voorkomen van stemklachten voor onderwijzers. Meer informatie hierover volgt snel op onze Vocal Toolbox website.

 

Fransje van Luin, 29 april 2013

 

 

Bookmark en Deel